Het schoner maken van de lucht

van Wees Innovations maakt filters om de lucht te reinigen. De luchtkwaliteit in Nederland behoort tot een van de slechtere in de wereld. Het aantal stikstof dat in de lucht te vinden is is een probleem waar de regering en gemeenten nu mee kampen. 

Van Wees Innovations heeft hier een oplossing voor, namelijk luchtfilters. Begin 2020 heeft het bedrijf deze oplossing gepresenteerd aan de regering. Aangezien het lastig te zien is hoe de luchtkwaliteit daadwerkelijk is en daarmee ook in te beelden hebben wij (Johan ten Woude en ik) de taak gekregen om deze boodschap duidelijk te verbeelden. 

Hierbij was de opdracht om de huidige situatie te laten zien in Nederland, maar ook wat de gewenste situatie is. Daarbij lag de focus voor deze animatie minder op hoe de filter werkt, maar meer wat er met de filter, genaamd “Smogkiller”, bereikt kan worden.

Opdrachtgever

van Wees Innovations

Wat we hebben opgeleverd

Het doel van de animatie was om duidelijk weer te geven hoe de situatie nu is en wat de gewenste situatie is. Daarbij was het belangrijk om de verschillende omgevingen te laten zien waar dit probleem voornamelijk aanwezig is. Ook is er gekozen om geen gebruik te maken van een voice-over, maar door middel van tekst aan te geven welke situatie de kijker nu voor zich ziet. Dus dit versterkte het doel om de beide situaties zo goed en duidelijk mogelijk te verbeelden.

Beginnen met het eindresultaat

Er was maar anderhalve week de tijd om deze animatie te produceren. Op het moment dat dit project van start ging werd meteen alles uit de kast getrokken om ervoor te zorgen, dat de deadline gehaald zou worden.

Hierbij is de keuze gemaakt om meteen te beginnen met het idee uit te werken in een simpele animatie, ook wel een movingstoryboard genoemd. Door idee meteen te animeren wisten wij als animator precies wat de timing was van de video en wat wij moesten maken. Ook de ruimte van interpretatie werd een stuk kleiner.

Efficiënt de scenes opzetten

Er waren drie soort omgevingen die in de animatie te voorschijn moesten komen een woonwijk, een snelweg en een vliegveld.
Hier lag een grote uitdaging in voor ons om al deze scene’s op een mooie manier te kunnen verwerken zonder dat het de kwaliteit er aan onderdoor ging.

Aangezien er niet de tijd was om grote scenes te maken, zijn we met de oplossing gekomen om de scenes te combineren. Waar het in sommige gevallen juist meer werk kan zijn om meerdere scenes met een camera beweging te combineren, werkte het hier juist in ons voordeel. Nu hoefde er alleen maar één wereld gemaakt te worden waarbij elk element van toegevoegde waarde was.

Balans vinden in de stijl

Daarnaast heeft dit alles ook impact op de stijl. We moesten een balans vinden tussen wat haalbaar is, maar dat het ook zakelijk blijft en niet te kinderlijk. We zijn daarom voor een minder realistische stijl gegaan om zo ook meer objecten te kunnen toevoegen en meer leven te brengen in de animatie.

Credits

van Wees Innovations

Opdrachtgever

Jeroen Dral

Creative Director
Movingstoryboard
Omgeving modelling
Animatie
Geluid

Johan ten Woude

Omgeving modelling
Karakter rigging
Karakter animatie
Animatie
Simulaties & effecten